15. 2. 2010.

Младостарчество и православна традиција

Предговор аутора


Тема младостарчества је данас једна од централних тема унутарцрквеног живота. Ову појаву болно преживљава читава Црква – разматрана је на Архијерејском Сабору, посвећена јој је специјална Одлука Светог Синода, о њој је много пута у својим наступима говорио Свјатејши Патријарх Алексије, а привукла је и пажњу како богослова тако и црквене заједнице.

Опасност од ове појаве лежи у томе што она све више и више поприма масовни карактер. Она је примећена и дата јој је одређена оцена – што је знак да је почело њено искорењивање. Али, болест не може ишчезнути само зато што је откривена – неопходно је и њено лечење. За успешно лечење треба свестрано изучити болест и спознати њене узроке. Због важности проблема, разматрање ове појаве треба да постане саборно дело. Свестан свег несавршенства свог труда, аутор своју књигу износи као захтев за почетак таквог разматрања.

Књига се састоји из посебних чланака, који се посредно или непосредно дотичу теме младостарчества. Они су делом већ објављени у разним православним издањима, где су, због особености новинско-журналског жанра, били знатно скраћени: изгубљени су читави тематски делови као и детаљи и материјали од значаја за дату тему. У овом издању успели смо да избегнемо таква скраћења. Чланак “Да ли је разум нужан у делу спасења” објављен је по први пут. За садашње издање, сви чланци су посебно редиговани и допуњени новим идејама и материјалима који илуструју основну тему књиге. Тако је књига практично настала из одвојених чланака.

Централни чланак књиге "Младостарчество – карактеристична саблазан нашег времена" написан је на захтев издавачке куће "Даниловски благовесник" и по налогу духовника. У књизи "Црквена искушења", издатој по благослову Свјатејшег Патријарха Алексија, овај чланак је објављен с већим скраћењима. Чланак је изазвао мноштво одзива што је аутору дало нове материјале за дубље изучавање ове теме. Аутор сматра својим дугом да подели са читаоцима те материјале као и своја размишљања тим поводом. Из тог разлога чланак је прерађен и допуњен.

Ова књига представља – позив на дијалог; многи аспекти проблема за сада остају нејасни. Основна питања која су овде размотрена односе се на - питање узрока болести и сагледавање ове појаве у светлу светоотачке традиције. Могуће је да ће неке формулације аутора читаоцима изгледати преоштре, јер све пројаве болести, која се разоткрива у књизи, данас нису отворено испољене. Но, неопходно је проценити њен даљи ток, јер у супротном, уколико не предузмемо ефикасне мере за лечење и профилаксу ове болести, не можемо предвидети шта нас чека у будућности. Оштрина је овде само знак забринутости аутора за нашу будућност. Уколико читалац осети ту исту забринутост и спозна сву озбиљност духовне болести која нас је задесила, аутор ће сматрати свој задатак испуњеним.




Следећа страница